Ten artykuł ukazał się już wcześniej na moim pierwszym blogu. Jest nadal aktualny, więc przeniosłem go w całości na blog Poznańskie klimaty.
Ulica Palacza na poznańskim Grunwaldzie jest mi szczególnie bliska. Mieszkałem w pobliżu tej ulicy przez dwadzieścia dziewięć lat. Na Palacza chodziłem na lody, do biblioteki i do kiosku po gazetę. Na rogu Palacza i Słonecznej był sklepik, w którym jako kilkuletni brzdąc robiłem swój pierwszy biznes, sprzedając butelki zbierane najczęściej po meczu, w okolicach stadionu przy Bułgarskiej. Bo w tym sklepiku płacili więcej.
Dzisiaj sporo się na Palacza pozmieniało, ale klimat pozostał. W ten klimat świetnie wpisało się nowe miejsce – Lanczownia Cykoria, która znajduje się na Palacza 103.
Lanczownię polecała mi koleżanka, w końcu nadarzyła się okazja, żeby wpaść do nich na obiad.
Zamówiliśmy paski kurczaka ze szparagami zielonymi oraz schab z fasolką szparagową i surówkę z kapusty pekińskiej, a dla dzieciaków naleśniki. Ładnie podane, smaczne jedzenie i miła atmosfera to coś, co do mnie przemawia, jest to też przepis na sukces.
Lanczownia prowadzona jest przez dwie miłe dziewczyny Asię i Dorotę, których ideą było stworzenie miejsca dla ludzi, którzy cenią sobie jakość, nieszablonowość oraz chętnie doświadczają nowych przeżyć. Mottem Cykorii jest „Gotujemy z duszą na ramieniu”.
Jak się okazuje w tygodniu z Lanczowni bardzo często korzystają pracownicy pobliskich firm, których jest w okolicy sporo. Można zamówić jedzenie na wynos.
W menu oprócz dań obiadowych można znaleźć także ciasta, które są przygotowywane na miejscu w lokalu.
Jest to też doskonałe miejsce, żeby zatrzymać się na kawę podczas spaceru.
W środku jest siedemnaście miejsc, można więc zorganizować niewielką imprezę, na przykład przyjęcie urodzinowe czy komunijne.
Jeśli podjedziecie samochodem a brakuje miejsca parkingowego przy ulicy, to warto wiedzieć, że lokal dysponuje parkingiem, na który wjeżdża się przez bramę przy samym budynku.
Takiego miejsca brakowało na Grunwaldzie, dla mnie jest to też przykład jak można połączyć pasję z biznesem.